Biografie

Na de Hogeschool voor de Kunsten maakt hij als cabaretier deel uit van de cabaretgroep Harten Vrouwen Schoppen Heren, (finale van het Leids Cabaretfestival 1992).


Hij speelt daarna het cabaretprogramma 'Goeie Grutten' samen met Dominique van Vliet (actrice ONM, musical Mamma mia, Schippers van de Kameleon).


In 1992 schrijft hij tekst en muziek voor 'Los Zand', een muziektheatervoorstelling in het kader van Gouda cultuurstad van Zuid-Holland.


Hij maakt in 1992 enkele films, waaronder de speelfilm 'Met andere woorden' met dove acteurs. maakt een muziektheatervoorstelling met slechthorenden.


Regisseert vanaf 1993 verschillende amateur- en (semi)professionele cabaretgroepen.


Maakt vanaf 2000 tien bewerkingen van toneelstukken van W.Shakespeare (zoals Hendrik de Vijfde, Coriolanus, Mek Bettie is weer thuis en Midzomernachtsdroom).


Schreef teksten en muziek van tientallen voorstellingen op creativiteitscentrum De werkschuit.

Bedenker en regisseur van het jongeren theater 'Slang on Stage' waarbij een brug wordt geslagen tussen poëzie en theater.


Verder had hij 10 jaar lang zijn eigen theatergezelschap 'De Betties'. Deze groep maakt authenticiteitsvoorstellingen voor jongeren.


Bedenkt en schrijft het concept voor de 'Drama-Doedagen' waar er met een team van jonge theatermakers op lokatie in één middag met maximaal 120 deelnemers een totaaltheatervoorstelling wordt gemaakt.


Hij geeft vanaf 2000 workshops en cursussen voor bedrijven, omroepen, onderwijs en culturele instanties.


Vanaf 2008 schrijft hij tekst en muziek van meerdere jongeren voorstellingen voor het CKV-onderwijs. In deze voorstellingen thema’s als: internet pesten, sexuele intimidatie, pestgedrag, en vriendschap.


Hij maakte enkele keren in opdracht van het 4 mei-comité een theatervoorstelling die tijdens de viering van de Nationale Dodenherdenking gespeeld werd.


Hij organiseert, programmeert en presenteert vele culturele evenementen (Cultuurfestival/Vromannacht/ Buurtpop/ Gedichtendag/ GC Live Music Award/ Eurekaweek 2005-2018 Doelen Rotterdam/ Topsportcentrum Erasmus universiteit Rotterdam/ Cool talent).


Is regelmatig regisseur van de kindertheatergroep DE GOUDSBLOEM, die jaarlijks voorstellingen maakt voor zo’n 3000 basisschoolleerlingen in de Goudse Schouwburg.


Daarnaast is de Heij al vele jaren actief als muzikant. Hij schrijft en componeert tekst en muziek voor voorstellingen, muziektheater en musicals.


Begeleidt daarnaast jonge toneel- en zangtalenten.

Gaf theaterlessen en werkte met actrice Jennifer Hofman, acteur Vanja Rukavina, zangeressen Hind Laroussi, Maaike Ouboter, Desiree Coumans en Eefje de Visser.


Speelde als gitarist in vele bands en speelt regelmatig mee als gitarist in de begeleidingsband.


Verder geeft hij CKV lessen op middelbare scholen en is werkzaam als kunstcoördinator.

Geeft verder Drama als examenvak aan havo en vwo leerlingen.


In 2015 richtte hij samen met Ruud Bakker de Theaterbakkerheij op. Samen met Ruud Bakker en Inge Bos maakte hij in 2016 DE TITANIC die door meer dan 7000 toeschouwers werd bezocht.

In 2018 is hij werkzaam als docent drama, regisseur, en schrijft hij zijn eigen voorstellingen. In mei en September zal de zelf geschreven en ontwikkelde voorstelling Troje te zien zijn, geproduceerd door de Theaterbakkerheij.


Kortom een creatieve Duizendpoot!

John de Heij is een energieke, gedreven, creatieve duizend­poot die niets liever doet dan datgene waar hij goed in is: Theater Maken!

Contact

Email:info@johndeheij.nl Telefoonnummer:06-23182112 Website Theaterbakkerheij:www.theaterbakkerheij.nl

© 2020 John de Heij Theaterproducties
Website door Slava Syurin