Veertig decors en imposant paard voor megastuk Troje

02 mei 2018


In de musical Troje die de Theaterbakkerheij binnenkort op de planken brengt, figureert een groot paard. Dat levert de decorbouwers een uitdagende klus op.

 

De Trojanen zouden in de 12de eeuw voor Christus gek hebben opgekeken als het immense houten paard aan de onderkant van piepkleine wieltjes was voorzien. Zij sjouwden zich destijds een breuk om het bijzondere cadeau van de Spartanen vanaf het strand binnen hun stadsmuren te krijgen. Daar hadden de decorbouwers van de musical Troje anno 2018 absoluut geen zin in. Hun paard is demontabel en mobiel.

Het paardenhoofd is door een Brabantse kunstenares op ingenieuze wijze van lappen papier vervaardigd. Het onderstel is in een loods in Stolwijk door timmerman John van Zuijlen van hout en bordkarton gemaakt. „Het paard heeft van binnenuit veel weg van een molen", zegt hijzelf. “We hebben er ruim een maand aan gewerkt. De schilder zal ‘m komende weken nog een verfje geven, maar het beest ziet er nu al gaaf uit."

Opbouwen

Dit gevaarte past precies op een trailer van transporteur Zijderlaan. Een chauffeur haalt over twee weken de drie grootste stukken met een vorkheftruck uit de loods, plaatst ze in de laadbak en rijdt vervolgens naar Concordia in Hastrecht, waar Troje vanaf 5 mei wordt opgevoerd. „We zullen het paard door de deur van de sporthal dragen en binnen weer opbouwen. Dat moet lukken", zegt Van Zuljlen. Een andere manier was onmogelijk, omdat de deurpost bij 2,40 meter eindigt. Het is sowieso een zorgvuldige operatie om zuilen, stellages, schepen en bergen heelhuids in de sporthal te krijgen. Daarna kan het echte werk beginnen. “Het lijken wel pakketten van Ikea", lacht de timmerman. Tekeningen met genummerde onderdelen zijn echter niet nodig na ruim een jaar timmeren, sleutelen en verven.

De decorbouwers weten precies hoe de puzzel past. De ploeg ging in februari 2017 reeds aan de slag met gerecyclede materialen, tapijtkokers en dozen. Daarbij kregen ze steun van een Griekse ontwerper, die historische bouwwerken en attributen aan de hand van zijn prentboeken toonde.

Deze Vasilis Strompolakos had alleen geen idee van de maten. „Dat hebben we daarna zelf moeten invullen, maar zijn voorbeelden waren prima. Het was voor ons zaak om de juiste afmetingen te hanteren liet moet immers in verhouding taan tot elkaar.”

Fantasie

Ruud Bakker, die met regisseur John de Heij de musical voor het voetlicht brengt, is dat met Van Zuipen eens. “Je kan niet met een veredeld hobbelpaard het publiek bespelen De fantasie wordt met dit enorme beest geprikkeld. Daarom wilde ik eigenlijk niet te veel verklappen. Maar ja, iedereen weet toch wel hoe een fors paard eruit ziet."

Intussen werken de vrijwilligers stevig door in de loods. Alles moet af, voordat de veertig decors op zes transportwagens naar Haastrecht worden versleept. Antoine Kok uit Gouda speelt in de musical de rol van koningin van Troje, maar is in de loods de dubbelgangster van Assepoester.

Op haar knieën beschikten ze met zilververf de marmeren vloer. De stylist maalt er niet om. „Iedereen werkt hard mee. Daar horen ook intensieve klussen bij. Het is bovendien een gezellige ploeg. We drinken tussendoor koffie en nemen altijd samen een drankje voor we naar huis gaan."

Ook Paul Vreeken, voormalig ambtenaar hij de gemeente Gouda, heeft het naar zijn zin. „Ik heb auditie niet overleefd, maar daar zit ik niet mee. Ik wilde per se een bijdrage leveren. Dat heb ik aan John en Ruud laten doorschemeren. Daardoor ben ik bij de decorbouwers beland."

De spanning stijgt bij de acteurs en vrijwilligers. Troje is in aantocht Op 1 mei strijkt het circus neer in een grote tent naast Concordia. Dat wordt de uitvalsbasis voor tien voorstellingen.

De première van de musical is op zaterdag 5 mei. Scenarioschrijver John de Heij schaaft intussen nog steeds aan de tekst. “Het was te lang naar m’n zin. lk heb een halfuur moeten schrappen, maar dat zal het publiek niet merken. Wij wel.”

Contact

Email:info@johndeheij.nl Telefoonnummer:06-23182112 Website Theaterbakkerheij:www.theaterbakkerheij.nl

© 2020 John de Heij Theaterproducties
Website door Slava Syurin