Workshops

Niet praten maar doen, dat is het motto.Of het nu gaat om een theatergroep, een kindergroep, een bedrijfstraining, een studentenvereniging, professionele acteurs of een examenklas van een middelbare school, spelplezier en verbeelding is altijd een belangrijk uitgangspunt.

Afhankelijk van de soort workshop wordt er gewerkt aan houding, stem, taal, tekst beweging en mimiek.

 

Er worden veel verschillende spelvormen aangeboden.

Er wordt samengewerkt en geïmproviseerd en elke workshop eindigt met een korte presentatie waar ook de theatrale vormgeving zoals licht, geluid en kostuums een rol spelen.

 

De normale lengte van een workshop is anderhalf uur of twee uur, maar allerlei variaties zijn mogelijk.    

Acteren voor de camera/Soap

Na een korte warming-up worden enkele specifieke speloefeningen voor de camera gedaan. Het gaat daarbij om naturel spel. Deze improvisaties worden opgenomen op video, teruggekeken en geanalyseerd. Verder is er een korte uitleg over de cameravoering, het licht, het geluid, de continuïteit en de montage.

We eindigen deze workshop met het opnemen van een soapscene. De tekst wordt ter plaatse gemaakt door de deelnemers, opgedeeld in shot`s en opgenomen en gemonteerd in de camera. Deze scène wordt gezamenlijk bekeken.

Shakespeare

In deze workshop maken we kennis met de grootste toneelschrijver die ooit geleefd heeft. Aan de hand van tekstfragmenten uit verschillende van zijn stukken worden er types uitgekozen en wordt in groepjes geïmproviseerd. Deze scènes laten we aan elkaar zien.We eindigen met het instuderen van een energieke massascène uit een van zijn stukken..   

Improvisatie

Op speelse en energieke wijze werken we aan basisvaardigheden als concentratie, gebruik van lichaam en stem, improvisatie, fantasie en samenspel. Dit alles naar gelang de wens van de klant In anderhalf uur worden zeker tien verschillende spelvormen aangeboden. Spelplezier gegarandeerd.   

Verhalen vertellen

Aan de hand van anekdotes, voorwerpen, sprookjes, gedichten en improvisaties ontstaan er verhalen. Tijdens deze workshop wordt gewerkt aan de theatraliteit, performance, spanning, stem en houding van de verhalenverteller. Doel is een verhaal zo overtuigend mogelijk voor te dragen.                               

Cabaret

Aan de hand van theaterimprovisaties, berichten uit het nieuws, trends, ergernissen, dromen of persoonlijke anekdotes wordt door de deelnemers een scène gemaakt. Vervolgens worden deze teksten uitgewerkt en geregisseerd met als doel er cabaret van te maken. Er wordt gewerkt aan interactie met het publiek. Wat is humor? Er wordt eventueel gebruik gemaakt van mime, samenspel en muzikaliteit. Deze scènes worden voor elkaar gespeeld.

Kindertheater

Fantasie, verbeelding, inlevingsvermogen, samenspel en spelplezier, daar gaat het om in deze kennismakings workshop. Er worden vele typetjes gespeeld in een zelf gebouwd decor. Deelnemers: vanaf 7 jaar. Alles wat je bedenkt is mogelijk….met verbeelding kom je overal!

Mime

De klassieke mime-oefeningen vormen de basis voor het maken van enkele scènes waar de tekst niet van belang is, de kracht van de beweging, de mimische  expressie des te meer. Er wordt geëindigd met een duo-scène waar de rol van aangever en afmaker wordt uitgewerkt.

Theaterliedjes

Deze workshop bestaat uit drie onderdelen. Allereerst een mini-zangles: er wordt daarbij gelet op ademhaling, articulatie en houding. Daarna wordt gezamenlijk een driestemmig nummer ingestudeerd, waarbij behalve op samenzang, ook uitstraling en performance gewerkt.

Afhankelijk van de tijdsduur van de workshop worden door de deelnemers zelf melodietjes en tekstfragmenten verzonnen. Deze worden ter plaatse uitgewerkt tot een begin van een origineel theaterlied. De live ondersteuning van een gitaar zorgt voor een extra dimensie.

Tekstbehandeling

Speel je in een theatergroep en wil je tips hoe jij jou tekst het beste speelt? Er worden een aantal spelvormen aangereikt. We hebben het over de psyche van een type. Onderliggende tekst. Een innerlijk conflict. En we gaan experimenteren met 1 tekst en zien hoeveel mogelijkheden er zijn. 

AUDITIE TRAINING

Wil je tips en tricks voor een auditie. Zelfverzekerheid is van belang, maar hoe wordt je dat? Het gaat om je visie op de tekst en het personage wat je speelt.. In een korte cursus wordt gekeken naar jou eventuele monoloog en zangnummer voor een auditie. 

Contact

Email:info@johndeheij.nl Telefoonnummer:06-23182112 Website Theaterbakkerheij:www.theaterbakkerheij.nl

© 2020 John de Heij Theaterproducties
Website door Slava Syurin